8. 4. 2013

Kuřecí medailonky v pomerančové peřince


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

kuřecí prsa dle počtu stravníků, 

sójová omáčka, 
bramborový škrob, 
štipka barbecue, 
provensálské koření, 
štipka muškátového ořechu, 
štipka zázvoru, 
olej, 
sůl - všechno dle chuti 
2 malé pomeranče (šťáva a kůra), 
¼ cibule, 
trochu česneku (mletý nebo 3 struky), 
⅛ másla, 
1 ½ polévkové lžíce medu, 
2 dcl vody, 
štipka zázvoru, 
1 chilli paprička, 
2 pol. lžíce vody, 
1 lžička bramorového škrobu, 

příloha: dušená rýže, hranolky


POSTUP PŘÍPRAVY

Kuřecí maso si nakrájíme na medailonky. Maso naložíme do oleje se sójovkou, škrobem, barbecue, provensál. kořením, mušk. oříškem, zázvorem, solí všechno dle chuti a množství masa. Necháme odležet minimálně 1 hodinu, nejlíp déle. Pomeranče dobře umyjeme. Nastrouháme kůru a pak vymačkáme šťávu. Dáme na stranu. Mezitím si můžeme podusit rýži a osmažit hranolky, které necháme okapat od zbytku oleje.

Marinované maso osmažíme na malém množství oleje ze všech stran a dáme na talíř na teplé místo. Do té samé pánve dáme rozpustit máslo. Na másle osmažíme nakrájenou cibuli na půl měsíčky s česnekem. Přidáme kůru z pomeranče, zamícháme. Pak přidáme med rozpustit /nesmí karamelizovat/. Zamícháme a přidáme šťávu z pomeranče a 2 dcl vody, chvíli povaříme. Přidáme nasekanou chilli papričku a špetku zázvoru. Dobře zamícháme a nakonec zahustíme škrobem s vodou. Chvíli povaříme. Servírujeme tak, že dáme kopeček rýže, hranolky a masíčko jemně přelijeme omáčkou. Omáčka je pikantní sladko-hořká po medu a kůre z pomeranče, kdo nemá rád chilli papričku, tak si nedá. Recept jsem si vymyslela já. Přeji dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.