20. 4. 2013

Nepravé MAKI SUŠI podle Seiko


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

5 plátků řas, 

mrkev, 
avokádo, 
okurka hadovka, 
hlíva ústřičná, 
tuňáková konzerva, 
trocha majonézy light, 
surimi tyčinky, 
salát ledový nebo lahůdková cibulka, 
wasabi pasta, 
500g rýže

POSTUP PŘÍPRAVY

SUŠI RÝŽE podle Seiko - 500g

Marináda: 4 lžíce octa, 1 a 1/2 lžíce cukru /třtinový/, 1/2 čajové lžičky mořské soli
Ocet, sůl a cukr dáme do menšího hrnce a přivedeme do varu, odložíme vychladit.

Rýži 4-5 krát opláchneme, po posledním opláchnutím dobře slijeme vodu. Do nádoby s rýži přidáme 6dcl vody a počkáme 30min. Pak dáme hrnec na dost silný plamen a přikryjeme pokličkou. Když se rýže začne vařit, plamen stáhneme a vaříme rýži asi 10min. Plamen vypneme a rýži necháme v hrnci ještě 10min. Uvařenou rýži vysypeme do jiné nádoby, povrch rýže vyrovnáme a zalijeme marinádou. Pak rýži promícháme sekavým způsobem dřevěnou vařečkou a necháme přikryté vychladit na chladném místě.

Suši: Připravíme zeleninu. Mrkev očistíme a nakrájíme na plátky, dáme ji povařit v sladkokyselém nálevu asi 15 min. Okurku nakrájíme na plátky, Listy salátu nařízneme na pásky. Hlívu natrháme na pásky a povaříme v sladkokyselém nálevu. Tuňákovou konzervu dáme okapat a smícháme s trochou majonézy light na pastu. Surimi tyčinky nakrájíme na tenké pásky a avokádo nakrájíme na tenké plátky.

Bambusovou podložku obalíme potravinářskou fólií. Pak si položíme list řasy lesklou stranou vespod. Rýži rozložíme navlhčenými prsty, tak aby po stranách zůstaly asi 1 cm volného místa. V jedné třetině ukládáme suroviny dle chuti /salát, mrkev, pasta z tuňáka, avokádo atd../. Pomocí bambusové podložky řasy s náplní zavineme, pásky s náplní přidržíme prsty. Podložku točíme zlehka, ne silou, aby se rýže nevytlačila. Na konci ji pevně zatlačíme, aby se řasa dobře přilepila. Podložku dáme stranou a ruličku suši nakrájíme ostrým nožem na pevném podkladu na plátky stejné velikosti.
Podáváme s wasabi pastou /já pastu rozmíchám v troše vody/.



přísady




Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.